Freeze Dry İle Kurutma İşleminin Güneşte Kurutma İşleminden Farkı
İki kurutma şeklinin de asıl amacı meyveleri sonradan kullanılmak üzere saklamaktır.
Freeze Dry İle Kurutma
Freeze Dry işlemiyle kurutulan meyveler, içerisindeki nemin neredeyse tamamı alınarak kurutuldukları için bozulmaya karşı dirençlidir. Freeze dried işleminde koruyucu madde takviyesine gerek yoktur. Meyveler, kimyasal bir işleme maruz kalmadıkları için formunu ve lezzetini olduğu gibi korur. Suyun içerisine konulduklarında orijinal hallerine geri döner. Uygun saklama koşullarında onlarca yıl saklanılabilir. Freeze dried meyveler hafif ve gevrek bir yapıya sahiptir. Kurutma işlemi sıfır derecenin altında yapıldığından meyvenin hacminde küçülme olmaz. Dokusu korunur. Freeze Dry işlemiyle birçok meyve kurutulabilir.
Güneşte Kurutma
Güneşte kurutulmuş meyveler içerilerinde üçte bir oranında nem barındırır. Bu da küf ve bakteri oluşumuna zemin hazırlar. Saklanma süresinin artması için koruyucu madde takviyesi gerekir. Güneşe maruz kalan meyvelerin yapısında kimyasal değişiklikler meydana gelir. Bu nedenle meyvenin tadı ve besin değerinde farklılaşma olur. Meyvenin şeker miktarı artar. Meyvenin besleyicilik özellikleri önemli ölçüde azalır. Çok uzun sürelerde saklanılmaya uygun değildir. Sıfır derecenin üstündeki sıcaklıklarda kurutulduğu için meyvede hacim kaybı yaşanır ve meyvenin dokusu sertleşir. Güneşte kurutmayla kurutulan meyve sayısı sınırlıdır.