Diyet Gıda Ürünlerinde Dondurularak Kurutulmuş Meyveler
Meyveler antioksidanlar ve fitokimyasallar veya bitki kimyasalları içerir. Bu biyolojik olarak aktif maddeler sizi bazı hastalıklardan korumaya yardımcı olabilir. Bilimsel araştırmalar, düzenli olarak meyve ve sebze tüketiminin, felç, kanser, yüksek tansiyon, bağırsak, mide, boğaz ve kalp hastalıkları riskini azalttığını göstermektedir. Doğru miktarlarda meyve tüketimi yapıldığında meyvede bulunan fruktoz, kan şekerini dengeler. Böylelikle diyet yapanlar için hem bir doğal şeker kaynağı olur hem de içerisindeki lifler sayesinde tok kalmanız için yardımcı olur.
Dondurularak kurutulmuş meyvelerin daha fazla şeker içerdiğine yönelik endişeler vardır. İlk bakışta doğru gibi görünse de gerçekte öyle değildir. Meyveler Freeze Dry işleminden geçirilirken içerilerindeki nemin yaklaşık %98’i uzaklaştırılır. Bu işlem sonucunda meyve daha konsantre bir yapıya bürünür. Meyvenin bütününde bulunan şeker miktarı ile dondurularak kurutulmuş meyvenin ki aynı kalsa da, Freeze Dry işlemiyle meyve suyundan büyük ölçüde arındırıldığı için oransal olarak bir fark oluşmaktadır. Örnek verecek olursak; kurutulmamış kayısının şeker oranı %9,5’tir, dondurularak kurutulmuş kayısının şeker oranı ise %54’tür. Bu fark dondurularak kurutulmuş meyvenin daha konsantre bir yapıda olmasıyla alakalıdır.
Diğer bir ifadeyle 100 g doğal meyveden alınacak besin miktarıyla 10 g dondurularak kurutulmuş meyveden alınacak besin miktarı hemen hemen aynıdır. Çünkü Freeze Dry işlemiyle meyve ağırlığının onda dokuzunu kaybeder.
Dondurularak kurutulmuş meyveler mevsiminde yetiştirilmiş meyveler arasından en iyileri ve en olgunları seçilerek Freeze Dry tesislerinde zaman geçirilmeden kurutulur. Dolayısıyla meyve, en taze ve en lezzetli haliyle kurutulmuş olur. Kurutma işlemi için katkı maddesi, koruyucu ve herhangi bir sentetik işlem yapılmaz. Bu sebepten dolayı Freeze Dry işleminde meyvenin besin değeri ve yapısında herhangi bir değişiklik olmaz.
Diyet uzmanları da diyet yapılırken beslenmeye ek olarak dondurularak kurutulmuş meyve tüketimini önermektedirler. Dondurularak kurutulmuş meyvenin yeterince sağlıklı olduğu görüşündedirler.
İngiltere’de yapılan bir araştırmada dondurularak kurutmanın meyvelerin antioksidan kapasitesi ve fenolik özellikleri bakımından çok az kayıp yaşadığı ya da hiç kayıp yaşamadığı ortaya çıkarılmıştır.
Freeze Dried meyveler tek başlarına diyet atıştırmalığı olabileceği gibi farklı formlarda, diyet ürünleriyle birlikte de tüketilmektedir. Örneğin granola sindirim sistemini düzenlerken süt ve yoğurt ile birlikte önemli bir protein kaynağıdır. Granolayı daha lezzetli ve besleyici kılmak için içerisine dondurularak kurutulmuş meyveleri eklemek yeterlidir. Üstelik dondurularak kurutulmuş meyveler içerilerinde barındırdığı yağ ve doğal şeker ile granolaya yağ ve şeker ilave edilmesinin de önüne geçmektedir.
Freeze Dried meyvelerin uzun muhafaza süresine sahip olması, taşıma kolaylığı sağlaması, diyet beslenme pazarında yüksek talep oluşturmasını sağlamaktadır. Dünyada sağlıklı, uygun maliyetli ve sürdürülebilir gıda maddelerine olan yöneliş freeze dried meyveleri birçok sektörde oluşan talebi artırmaktadır.