Freeze Dry Teknolojisi Nedir?
Freeze Dry Teknolojisi 1900’lü yılların başında geliştirilmiş bir makinedir. İlk Freeze Dry işlemi yapan makine, 1905 yılında Benedict & Manning tarafından geliştirilmiş olan bir kimyasal pompadan türemiştir.
1930’lu yıllardan bu yana Freeze Dry Teknolojisi ecza ve biyo-teknoloji firmaları tarafından yenilenmiş, ilk dondurularak kurutulmuş gıda olan hazır kahve ise, ilk defa 1938’de, Brezilya’nın fazla kahve stoklarına çözüm bulmak amacı ile Nestlé tarafından denenmiştir.
Freeze drying, maddenin kurutulması için süblimasyon adı verilen bir süreçten geçen koruma tekniğidir. Bu teknolojiye verilen isme de Freeze dry teknolojisi denilmektedir.
Süblimasyon yöntemi, maddenin buz halden su buharı haline, maddenin sıvı hali atlanarak yani buzun erimesine imkan olmaksızın geçtiği bir yöntemdir. Buz haline gelmiş su, düşük basınç ortamında, belli belirsiz bir sıcaklık artışı durumunda doğrudan buharlaşmaktadır. Bu sayede kurumanın elde edilmesi için yüksek sıcaklıklara ihtiyaç duyulmaz.
Ürünlerin moleküler ve hücre yapısında bozulmalar meydana gelmez. İç ve dış yapısı %90 oranında bozulmaz ve ürün bu sayede taze formundaki ilk halini korumaktadır.
Freeze Dry Teknolojisi Uygulamaları
- Kimya ve biyokimya
- Eczacılık
- Kozmetik
- Gıda sanayileri
- Daha az rastlanan uygulamaları
- Sudan zarar görmüş kitaplar
- Belgeler ve el yazmaları
- Hayvani yan ürünler
- Süt ürünleri mayaları
- Çeşitli arkeolojik kazı çıktılarının korunması
- Bitkiler ve hayvanlar gibi müze sergi objeleri