Dondurarak Kurutulmuş Meyveler Diyet ve Gıda Ürünlerinde
Meyveler antioksidanlar ve fitokimyasallar veya bitki kimyasalları içerir. Bu
biyolojik olarak aktif maddeler sizi bazı hastalıklardan korumaya yardımcı olabilir.
Bilimsel araştırmalar, düzenli olarak meyve ve sebze tüketiminin,
felç, kanser, yüksek tansiyon, bağırsak, mide, boğaz ve kalp
hastalıkları riskini azalttığını göstermektedir. Doğru miktarlarda meyve
tüketimi yapıldığında meyvede bulunan fruktoz, kan şekerini dengeler.
Böylelikle diyet yapanlar için hem bir doğal şeker kaynağı olur hem de
içerisindeki lifler sayesinde tok kalmanız için yardımcı olur.
Dondurularak kurutulmuş meyvelerin daha fazla şeker içerdiğine yönelik
endişeler vardır. İlk bakışta doğru gibi görünse de gerçekte
öyle değildir. Meyveler Freeze Dry işleminden geçirilirken
içerilerindeki nemin yaklaşık %98’i uzaklaştırılır. Bu işlem sonucunda
meyve daha konsantre bir yapıya bürünür. Meyvenin
bütününde bulunan şeker miktarı ile dondurularak kurutulmuş meyvenin
ki aynı kalsa da, Freeze Dry işlemiyle meyve suyundan büyük
ölçüde arındırıldığı için oransal olarak bir fark
oluşmaktadır. Örnek verecek olursak; kurutulmamış kayısının şeker oranı
%9,5’tir, dondurularak kurutulmuş kayısının şeker oranı ise
%54’tür. Bu fark dondurularak kurutulmuş meyvenin daha konsantre bir
yapıda olmasıyla alakalıdır.
Diğer bir ifadeyle 100 g doğal meyveden alınacak besin miktarıyla 10 g dondurularak
kurutulmuş meyveden alınacak besin miktarı hemen hemen aynıdır.
Çünkü Freeze Dry işlemiyle meyve ağırlığının onda dokuzunu
kaybeder.
Dondurularak kurutulmuş meyveler mevsiminde yetiştirilmiş meyveler arasından en
iyileri ve en olgunları seçilerek Freeze Dry tesislerinde zaman
geçirilmeden kurutulur. Dolayısıyla meyve, en taze ve en lezzetli haliyle
kurutulmuş olur. Kurutma işlemi için katkı maddesi, koruyucu ve herhangi bir
sentetik işlem yapılmaz. Bu sebepten dolayı Freeze Dry işleminde meyvenin besin
değeri ve yapısında herhangi bir değişiklik olmaz.
Diyet uzmanları da diyet yapılırken beslenmeye ek olarak dondurularak kurutulmuş
meyve tüketimini önermektedirler. Dondurularak kurutulmuş meyvenin
yeterince sağlıklı olduğu görüşündedirler.
İngiltere’de yapılan bir araştırmada dondurularak kurutmanın meyvelerin
antioksidan kapasitesi ve fenolik özellikleri bakımından çok az kayıp
yaşadığı ya da hiç kayıp yaşamadığı ortaya çıkarılmıştır.
Freeze Dried meyveler tek başlarına diyet atıştırmalığı olabileceği gibi farklı
formlarda, diyet ürünleriyle birlikte de tüketilmektedir.
Örneğin granola sindirim sistemini düzenlerken süt ve yoğurt ile
birlikte önemli bir protein kaynağıdır. Granolayı daha lezzetli ve besleyici
kılmak için içerisine dondurularak kurutulmuş meyveleri eklemek
yeterlidir. Üstelik dondurularak kurutulmuş meyveler içerilerinde
barındırdığı yağ ve doğal şeker ile granolaya yağ ve şeker ilave edilmesinin de
önüne geçmektedir.
Freeze Dried meyvelerin uzun muhafaza süresine sahip olması, taşıma kolaylığı
sağlaması, diyet beslenme pazarında yüksek talep oluşturmasını sağlamaktadır.
Dünyada sağlıklı, uygun maliyetli ve sürdürülebilir gıda
maddelerine olan yöneliş freeze dried meyveleri birçok sektörde
oluşan talebi artırmaktadır.