The Difference Between Freeze Drying and Sun Drying
İki kurutma şeklinin de asıl amacı meyveleri sonradan kullanılmak üzere
saklamaktır.
Freeze Dry İle Kurutma
Freeze Dry işlemiyle kurutulan meyveler, içerisindeki nemin neredeyse tamamı
alınarak kurutuldukları için bozulmaya karşı dirençlidir. Freeze dried
işleminde koruyucu madde takviyesine gerek yoktur. Meyveler, kimyasal bir işleme
maruz kalmadıkları için formunu ve lezzetini olduğu gibi korur. Suyun
içerisine konulduklarında orijinal hallerine geri döner. Uygun saklama
koşullarında onlarca yıl saklanılabilir. Freeze dried meyveler hafif ve gevrek bir
yapıya sahiptir. Kurutma işlemi sıfır derecenin altında yapıldığından meyvenin
hacminde küçülme olmaz. Dokusu korunur. Freeze Dry işlemiyle
birçok meyve kurutulabilir.
Güneşte Kurutma
Güneşte kurutulmuş meyveler içerilerinde üçte bir oranında
nem barındırır. Bu da küf ve bakteri oluşumuna zemin hazırlar. Saklanma
süresinin artması için koruyucu madde takviyesi gerekir. Güneşe
maruz kalan meyvelerin yapısında kimyasal değişiklikler meydana gelir. Bu nedenle
meyvenin tadı ve besin değerinde farklılaşma olur. Meyvenin şeker miktarı artar.
Meyvenin besleyicilik özellikleri önemli ölçüde azalır.
Çok uzun sürelerde saklanılmaya uygun değildir. Sıfır derecenin
üstündeki sıcaklıklarda kurutulduğu için meyvede hacim kaybı
yaşanır ve meyvenin dokusu sertleşir. Güneşte kurutmayla kurutulan meyve sayısı
sınırlıdır.